Wat is boerderijeducatie?
De naam zegt het al: educatie op een boerderij. Dat is wat educatieboeren van Leren bij de Boer op hun eigen bedrijf aanbieden, aan leerlingen van alle scholen in de Gelderse Vallei en regio FoodValley. Op de pagina de educatieboeren vertelt elke boer welk programma hij of zij voor de leerlingen in petto heeft. Vaak is dit gericht op een thema, en in veel gevallen is het ook mogelijk om een algemene rondleiding over het bedrijf te krijgen, of in overleg met de docent juist specifiek aan te sluiten op een lesprogramma.

Beleven, leren en ontdekken
Waarom is een les op een boerderij zo waardevol? Denk eens aan:

  • Dat de praktijkles heel veel toevoegt aan de theorie die in de schoolbanken is geleerd;
  • Dat het kinderen en jongeren helpt te beseffen waar hun voedsel vandaan komt;
  • Dat een boerderijbezoek bijdraagt aan de ontwikkeling van praktische vaardigheden, zoals meten, interviewen en onderzoek. Stuk voor stuk vaardigheden die belangrijk zijn om te functioneren op school, maar ook in de maatschappij;
  • Dat op een boerderij maatschappelijke vragen over bijvoorbeeld leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid dagelijkse kost zijn. Leerlingen leren tijdens een bezoek aan de boerderij hierover na te denken en dit te bespreken.

Wat kost een boerderijles en hoe groot mag de groep zijn?
Voor elke les vragen we een vergoeding van vijftig euro. Daarbij geldt een maximum van 25 kinderen per les.

Boerderijeducatie Nederland
Leren bij de Boer is aangesloten bij Boerderij Educatie Nederland. Dit platform bestaat uit een samenwerking van dertien regionale initiatieven op het gebied van boerderijeducatie. Door middel van het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland en door gebruik te maken van elkaars expertise wordt er blijvend gewerkt aan professionalisering en uniformering van boerderijeducatie in Nederland. Meer weten? Neem eens een kijkje op de website www.boerderijeducatienederland.nl.

Boerderijeducatie